Vluchtelingen welkom, racisme niet!

verslag
Vluchtelingen welkom, racisme niet!
6 februari 2016

De extreem-rechtse organisatie Pegida (in het Nederlands: Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) kreeg vandaag van burgemeester Van der Laan de mogelijkheid om hun racistische, islamofobe en fascistische geluid te laten horen op een plek waar veel joodse burgers in de nazi-tijd zijn “afgevoerd”.

Het is onbegrijpelijk dat de burgemeester deze beslissing heeft genomen. Niet alleen omdat de plek zwaar beladen is, maar ook omdat onder het mom van “vrijheid van demonstratierecht” fascisten hun gevaarlijke gif verder in de hoofden van de mensen kunnen planten. Anne Ruth Wertheim heeft hier in haar toespraak tijdens de Kristallnachtherdenking van 2013 uitgebreid voor gewaarschuwd.

Er was een “tegendemonstratie” – of eigenlijk beter gezegd een “voordemonstratie”: voor vluchtelingen welkom. Het werd een mooie manifestatie met mooie sprekers, muziek en zo’n 1500 vredelievende antiracisten. Drie sterke vrouwen op het podium: “Druktemaker” Anousha Nzume had een vlammend betoog en werd terzijde gestaan door twee van haar dochters. Ook vluchtelinge Maryama Omar deed er in haar sterke taalgebruik niet voor onder. Catherine Black sprak namens de Internationale Socialisten. Ze is één van sterke de vrouwen die in Spijkenisse een tegengeluid tegen Wilders liet horen. Tegen zijn misbruik van vrouwenrechten om de hetze tegen vluchtelingen en moslims aan te jagen.

De Amsterdamse afdelingen van drie politieke partijen – SP, GroenLinks en PvdA – leverden hun fractievoorzitters als sprekers. Marjolein Moorman van de PvdA kon rekenen op veel gejoel vanwege het voorstel van Diederik Samson om vluchtelingen terug de zee op te voeren. Jammer dat de Amsterdamse afdeling van de PvdA geen afstand nam van dit schandalige voornemen.

De grote trekker van de middag was toch wel de 90-jarige Max van den Berg, oprichter van Het Auschwitz Comité, medeoprichter van het Verzetsmuseum en één van de mannen van het eerste uur van de Februaristaking. Zijn toespraak publiceren wij hierbij en voor de foto’s verwijzen wij naar onze “huisfotograaf” Anja Meulenbelt.

Vluchtelingen welkom, racisme niet! (foto: Anja Meulenbelt) 6 februari 2016

Reacties zijn gesloten.