Toespraak Nuri Karabulut Kristallnachtherdenking 2011

De nacht van 9 op 10 november 1938..!

De Kristallnacht!

Propaganda-minister Goebbels heeft deze daad als “spontane reactie van Duitse burgers” getypeerd. Later bleek echter dat deze daad een onderdeel was van een doordacht plan. Het begin van het einde voor de miljoenen Joden.

De eerste nacht van een plan, waarbij uiteindelijk 6 miljoen vrouwen, mannen en kinderen op een afschuwelijke wijze van hun levens werden beroofd. De concentratiekampen die vanaf deze datum in het leven werden geroepen, hebben later dienst gedaan als moordkampen.

Veelal Joden, maar ook zigeuners, homoseksuelen en communisten werden vermoord. De meest systematische genocide uit de geschiedenis, die door Nazi-Duitsland ten uitvoer werd gebracht..!

Vanavond zijn we bijeen om deze gebeurtenis nogmaals te herinneren. Herinneren en niet vergeten!

Ja, we zijn tientallen jaren verder. En ja, het zijn andere tijden. Maar als we naar Europa en Nederland kijken, zien wij ontwikkelingen die te vergelijken zijn met toen. De zondebok politiek van toen, zien we vandaag de dag opnieuw zichtbaar worden. Wilders die naar eigen zeggen de zogenoemde islamisering van Nederland tegen wil gaan, scheert hele bevolkingsgroepen over één kam.

Vele uitlatingen die niet op feiten berusten, worden in de media lang en breed uitgemeten. Dat vindt weerklank bij een deel van de Nederlandse bevolking. Men kan wel zeggen dat er niet opgeroepen wordt tot geweld. Maar woorden blijven niet alleen bij woorden. Dat hebben we toen gezien en dat hebben we afgelopen zomer in Noorse Breivik gezien.

Beste mensen, kijk naar het regeer- en gedoogakkoord van Rutte en Verhagen met gedoogsteun van Wilders. En kijk naar het beleid van deze regering in de afgelopen jaar. Als het om migranten gaat is het alleen maar een restrictief beleid. Volgens deze regering zijn de migranten die al tientallen jaren hier wonen, werken en onderdeel zijn geworden van deze samenleving; niet een verrijking maar een probleem voor Nederland. Hiermee worden tweedeling en intolerantie toch in de hand gewerkt? Dat is zondebok politiek wat berust op angstbeelden.

Deze uitsluitingspolitiek geldt overigens niet alleen voor migranten en iedereen en alles wat afwijkt van de Wilders-norm. Maar juist ook voor Henk en Ingrid, En voor de brede lagen van de samenleving die nu de rekening van de crisis gepresenteerd krijgen. Met als gevolg verarming en uitsluiting.

We kunnen echter het tij keren. Voor een tolerant, solidair en sociaal Nederland dienen we gezamenlijk onze stem te verheffen!

Ook al zijn we tientallen jaren verder, en ook al zijn het andere tijden. We hebben genoeg redenen om waakzaam te zijn!

Nooit meer Fascisme!!!!

Nuri Karabulut, 9 november 2011

Reacties zijn gesloten.