PVV blijft voor verbod op Arondéuslezing

In vier-en-een-half uur durend debat in Provinciale Staten van Noord-Holland hebben alle politieke partijen behalve de PVV ingestemd met een motie waarin wordt geconstateerd dat de Willem Arondéuslezing brede steun geniet in de samenleving, het afgelasten van de lezing wordt betreurd en bij aankomende Arondéuslezingen de werkgroep de inhoud van de lezing niet toetst.

Het Platform Stop Racisme & Uitsluiting is verheugd dat censuur in het geval van de Willem Arondéuslezing ook in de toekomst van de baan is.

De PVV is hier tegen omdat het niet wil dat er kritiek wordt geuit op de PVV. Hero Brinkman verweet de Staten van Noord-Holland op te roepen “tot moord op Geert Wilders” en trok een vergelijking met de moord op Pim Fortuyn. Later wijzigde hij dit in “een oproep tot politieke moord”. De PVV staat vierkant achter de afgelasting en verwijt het CDA en VVD gedraai. Laatstgenoemde partijen hebben nu spijt van de afgelasting: ze hadden, zo stelden de fractievoorzitters, “met de kennis van nu anders besloten”.

Het Platform Stop Racisme & Uitsluiting organiseerde de alternatieve Arondéus-hagepreek op 27 april uit protest tegen het verbod op de lezing. Het Platform constateert dat de PVV onder het mom van vrijheid van meningsuiting de rechtstaat aanvalt en hele bevolkingsgroepen discrimineert, maar geen kritiek op haar eigen beweging kan verdragen. Dat bleek ook weer toen de PVV de lezing op 4 mei van filosoof Rob Riemen in het Academiegebouw van de Universiteit te Utrecht wilde verbieden.

De PVV blijkt tegenstander van het “vrije woord” dat ze zegt te huldigen. Maar erger is dat CDA en VVD hun oren zozeer laten hangen naar hun gedoogpartner. Er is eerst veel commotie nodig voordat partijen als CDA en VVD zich realiseren dat zij zichzelf, politieke organen en burgers censuur opleggen. De grootste bedreiging van de democratie komt niet van buitenaf, maar van binnenuit.

Reacties zijn gesloten.