Laat uw gasten vrij!

Op 13 januari 2013 ontmoetten ruim 400 mensen elkaar in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp voor eenprotest demonstratie naar het nieuwe justitieel complex Schiphol. Een indrukwekkende en ontroerende optocht. Voorop liepen vooral de vluchtelingen uit de Vluchtkerk in Amsterdam west. Er achter velen van verschillende organisaties. Ook vertegenwoordigers van het Platform liepen mee met in hun hand het bekende Platform logo.

Aangekomen bij de gevangenis had Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International het woord: “het regime in een detentiecentrum is zwaar, sober en afschrikwekkend. Mensen zitten het grootste deel van de dag in een cel en hebben geen recht op educatie of werk. Nederland spreekt andere landen aan op schending van mensenrechten, maar mag wel wat kritischer naar de situatie in eigen land kijken”. Aldus Nazarski.

Daarna liepen we een rondje om de gevangenis heen en we zwaaiden. We zwaaiden naar de vluchtelingen die achter glas naar ons keken en terug zwaaiden. Later hoorden we dat het ze zo goed doet ons te zien lopen buiten. Er werden cadeautjes en bloemen aangeboden voor de gedetineerden en symbolisch werden sleutels opgehangen die in de toekomst moeten dienen voor een gastvrije hotelkamer i.p.v. een cel.

Het is een schande dat mensen die niet terug kunnen naar hun land en ook niet in Nederland mogen blijven, worden opgesloten alsof ze criminelen zijn. Een van de demonstrerende vluchtelingen zei het zo: “De situatie in mijn land (Somalie) is onveilig. Ik kan niet terug, maar ik kan ook niet blijven. Ik zit gevangen tussen twee landen”.

De mars voor de vrijheid werd georganiseerd door de CatholicWorkers en Time to Turn in samenwerking met de kerken in de Haarlemmermeer. Het motto: Partij voor Gastvrijheid.Bron afbeeldingen: https://www.indymedia.nl/node/12289

Reacties zijn gesloten.