Interview met rabbijn Lody van de Kamp

Onlangs hebben Herman Koetsveld en Enis Odaci rabbijn Lody van de Kamp geïnterviewd.
Zie hier een aantal van zijn uitspraken:
“De stelling dat het antisemitisme toeneemt, irriteert mij. Er gebeuren weleens incidenten. Die incidenten moet je aanpakken. Op het moment dat je spreekt over de Marokkaanse jongens, de Turkse jongens of een geloofsgemeenschap, weet je dat je verkeerd zit. Antisemitisme is altijd het generaliseren van een bevolkingsgroep. En wij doen precies hetzelfde! In Arnhem riepen vorig  jaar  vier Turkse jongens kwalijke dingen over joden. Alle  joden moesten dood. Ook vrouwen en ook kinderen. Kinderen van vijftien jaar die zulke dingen roepen, dat heeft niets te maken met antisemitisme. Daar zijn heel andere dingen aan de hand.”

“Toenemend antisemitisme is steeds meer een hobbyisme geworden van joods-maatschappelijke organisaties, van kerken, noem maar op.”

Er hoeft maar iets te gebeuren rond Israël of Joden en er komt een pr-machine op gang, bedoel je dat? Kritiek op Israël wordt snel gekoppeld aan antisemitisme.
“Vooral het CIDI is daar goed in. De wal keert het schip. We hebben de discussie gehad over Zwarte Piet. Als er één gemeenschap is die zou moeten aanvoelen wat Zwarte Piet betekent voor Ghanezen, Somaliërs, Antillianen en Surinamers, dan is het de Joodse gemeenschap. De reactie vanuit de Joodse gemeenschap was echter ook: ze moeten niet zeuren.”

Zou het helpen als organisaties antisemitisme en de problematiek in het Midden-Oosten uit elkaar weten te houden?
“Er is maar één organisatie die het juist niet uit elkaar houdt en dat is het CIDI. Ik heb twee jaar geleden een artikel geschreven in het Reformatorisch Dagblad. Er moet een organisatie zijn die zich bezighoudt met antisemitisme in Nederland, maar dat moet niet het CIDI zijn. Het CIDI is voorlichting voor de staat Israël. Door beide portefeuilles te willen beheren koppel je vanzelf het jodendom aan de politiek van Israël. Hoe moeten die jongens hier op straat weten dat als er in Gaza iets gebeurt dat ze dan niet een Jood in Amsterdam moeten aanpakken? Die koppeling versterkt het CIDI, terwijl ze zelf geen inhoudelijke bijdrage leveren om antisemitisme weg te nemen.”

Lees meer van het interview: http://koetsveld-odaci.nl/2014/02/de-zeven-zuilen-met-lody-van-de-kamp-2/.

Reacties zijn gesloten.