Bij de dood van de Franse student Clément Méric

Op 6 juni 2013 werd Clément Méric vermoord. Een jonge student, actief binnen de antifascistische beweging, die door extreemrechtse activisten met boksbeugels in elkaar werd geslagen. Hoe heeft het zover kunnen komen in Frankrijk?

De kranten hebben de afgelopen weken vol gestaan over de Franse beweging  tegen het homohuwelijk. Aangevoerd door een dame met de illustere naam Frigide Barjot heeft de heksenjacht op homo’s een triest hoogtepunt laten zien. Barjot had enkele maanden terug nog gezegd dat “als president Hollande bloed wil zien, hij het zal krijgen”. Honderdduizenden Fransen gingen de afgelopen tijd de straat op om te demonstreren tegen het homohuwelijk en extreemrechts rook zijn kans. In een tijd dat het Front National van Marine le Pen als een “gewone” politieke partij wordt gezien, lijken extreemrechtse – en fascistische groeperingen een legitimiteit te voelen om hun haat tegen homo’s, linkse activisten, migranten, vluchtelingen en anderen bot te vieren.

Ook elders in Europa viert de haat tegen links activisme, Roma, migranten, joden en moslims hoogtij. De Gouden Dageraad in Griekenland voert aanvallen uit op migranten en deelt voedsel uit aan Grieken die slachtoffer zijn van de enorme crisis; zij moeten wel hun Grieks paspoort laten zien. Voor migranten heeft de Gouden Dageraad geen voedsel. In Hongarije heeft de fascistisch georiënteerde partij Jobbik enorme aanhang.
En in ons land?
Geert Wilders van de PVV merkte onlangs op dat “er helemaal niets mis is met het Front National in Frankrijk”. Sterker nog, hij “heeft er meer gemeen mee dan met de partijen uit de Tweede Kamer”. Wilders heeft plannen om Marine Le Pen van het Front National uit te nodigen voor een bezoek aan Nederland. Als dat gaat gebeuren, dan zullen wij alert moeten zijn en van ons moeten laten horen. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten!
Lees ook het artikel van de Franse voorzitter van de  European Grassroots Antiracist Movement (EGAM): http://www.newstatesman.com/austerity-and-its-discontents/2013/06/france-elsewhere-europe-far-right-kills.

Reacties zijn gesloten.