Actiedag “geen vluchteling op straat of in de cel”

23 maart 2013, een historische datum!
Op initiatief van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting is samen met vluchtelingen en andere organisaties heel hard gewerkt aan de totstandkoming van een historische dag. Sinds de vluchtelingen in de Vluchtkerk in Amsterdam en het Vluchthuis in Den Haag uit de anonimiteit zijn gestapt wordt Nederland wakker en zijn Nederlanders boos.
Met steun van meer dan 80 organisaties bleek het voor het eerst in lange tijd mogelijk om
meer dan 2000 mensen op de been te krijgen voor een menselijk asielbeleid.
Veel demonstranten waren voor het eerst van hun leven aan het demonstreren.
De mensen zijn boos over het  inhumane beleid van deze regering die onder leiding van staatssecretaris Teeven een beleid uitvoert dat vluchtelingen niet meer als mensen ziet maar als elementen die de toegang tot Nederland zoveel mogelijk onmogelijk gemaakt moet worden.
Toename van racisme en uitsluiting, ingezet vooral door gedoger PVV is aan de orde van de dag.
Maar wat moet je, zoals één van de sprekers zei: “mensen vluchten niet zonder reden, wat zou jij doen als je je leven niet zeker bent?”.
Opvallend aanwezig waren ook vertegenwoordigers van de PvdA Amsterdam en de Jonge Socialisten. Ook zij zijn het niet eens met het beleid dat mede door hun partij wordt vormgegeven.
De actiedag werd ondersteund door veel verschillende (vluchtelingen) organisaties, religieuze organisaties en politieke partijen.
Er waren sprekers van de Vluchtkerk Amsterdam, het Vluchthuis Den Haag, Amnesty (die zich hard gaan maken om ook Nederland in hun rapporten te betrekken), hoogleraar Spijkerboer en Maartje Terpstra (asieladvocaat en een bekende van het Platform) en er was natuurlijk muziek. Vooral de band van de vluchtelingen zelf (‘We Are Here’) en de Chileense band ‘KumbiaCl’  maakten dat de kou even niet werd gevoeld.
Voor meer informatie zie: www.vluchtelingenactie2013.nl. Daar kun je ook meer info vinden over de achtergronden van het asielbeleid.
Het Platform vreest dat met deze actiedag het onderwerp nog niet is afgesloten. Wij beraden ons op wat ons nu te doen staat. WE GAAN DOOR!

Een videoverslag van de demonstratie vind je hier en foto’s vind je hieronder.

Reacties zijn gesloten.