“Wat staat de antiracismebeweging in Nederland te doen na de uitslag van de Europese verkiezingen?”

Kom naar de bijeenkomst van het
Platform Stop Racisme en Uitsluiting
op vrijdagavond 13 juni 19.00 uur (was 20.00 uur) in Amsterdam!

Europa gaat veranderen – zoveel is wel zeker. Bij de Europese verkiezingen hebben in veel landen extreem-rechtse partijen zetels gewonnen. Ze hebben twee gemeenschappelijke kenmerken:

  1. Een rechts economisch en politiek programma (neoliberalisme)
  2. Het zijn nationalistische, racistische en xenofobe partijen.

Ondanks de groei en felle retoriek van extreem rechts nemen andere (neoliberale, regerende) partijen hier niet of nauwelijks afstand van.

In Duitsland (96 zetels) krijgt de NPD 1 zetel. Deze neonazipartij heeft in haar campagne benadrukt dat Europa “een continent is van witte mensen”. In Frankrijk (74 zetels) krijgt het Front National maar liefst 25 zetels. Deze partij vond het ebolavirus wel een oplossing voor het immigratieprobleem. En in Italië (73 zetels) verliest Lega Norte weliswaar, maar blijft zij in het Europese Parlement.
In Griekenland heeft de Gouden Dageraad racistische moorden op z’n geweten en de Hongaarse Jobbik-partij jaagt Roma en Sinti over de grenzen, en wil dat Joden zich speciaal laten registreren. Beide partijen hebben 3 zetels behaald. Bij onze zuiderburen heeft Vlaams Belang, de opvolger van het Vlaams Blok dat in 2004 voor racisme is veroordeeld, 1 zetel gekregen. En in Nederland werd de PVV de derde partij met 13,2% van de stemmen en 4 zetels (was 5) in het Europese Parlement.

Gelukkig zijn er ook positieve geluiden te horen. Zo is in Griekenland Syriza de grootste partij geworden en ook de protestbewegingen in Spanje (Podemos) en de linkse partijen in Portugal hebben flink gewonnen. Voor de antiracismebeweging is het van het allergrootste belang om met nog meer inzet de krachten te bundelen. Laten we onze zorgen over de invloed van extreem-rechtse partijen in Europa uiten en samen een vuist maken tegen deze ontwikkeling. De opmars van het racisme in Europa moet een halt worden toegeroepen.

ENAR, het European Network Against Racism, schrijft hierover dat [...] “de alarmbellen moeten rinkelen voor de mainstream partijen en voor de maatschappij in haar geheel. Wij mogen niet toestaan dat 12% van alle Europeanen als zondebokken worden behandeld, gediscrimineerd worden en - erger nog - slachtoffers worden van racistisch geweld.”

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting nodigt iedereen uit met ons hierover van gedachten te wisselen:

  • Datum: vrijdag 13 juni 19.00 uur (was 20.00 uur)
  • Locatie: SBOW, Eerste Helmersstraat 106 in Amsterdam.
  • Entree gratis, maar graag aanmelden via (Schakel JavaScript in om het email adres te zien).

Reacties zijn gesloten.