Verslag demonstratie 21 september 2013

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting kijkt met voldoening terug op de demonstratie “Stop Bezuinigingen” op 21 september in Amsterdam. Ruim 5000 mensen die klaar zijn met dit kabinet met zijn voortgaande bezuinigingen.

Toen in juni duidelijk werd dat de PVV een protest zou laten horen na Prinsjesdag, behoorde het platform tot een van de eerste initiatiefnemers van het Comité Stop Bezuinigingen. Het werd volgens het platform hoog tijd dat solidariteit tussen alle Bevolkingsgroepen zichtbaar moest worden. Mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, vluchtelingen en autochtonen: iedereen is slachtoffer van dit neo-liberale beleid. De “vrije markt”, het graaien, het keiharde asielbeleid, de armoede; het treft ons allemaal.

In no-time sloten andere organisaties zich aan: huurdersorganisaties, migrantenorganisaties, zorgorganisaties en daarna ook plaatselijke afdelingen van SP en FNV. En toen sloot ook de SP landelijk zich aan en riep Emile Roemer op: “Willen we naar Amsterdam, dan gaan we naar Amsterdam!”

Rob Marijnissen, die namens het Comité Stop Bezuinigingen het woord deed op het podium, benadrukte nog eens hoe noodzakelijk het is dat allochtonen en autochtonen zich niet tegen elkaar laten uitspelen. De Griekse spreekster Nikoletta, die de rij van sprekers afsloot, liet in haar toespraak zien waar de toename van racisme onder invloed van extreem rechts toe kan leiden: geweld en zelfs moord.

Inmiddels is duidelijk geworden dat bij de demonstratie van de PVV in Den Haag verschillende neo-nazi groepen aanwezig waren. Zie de foto’s, die voor zichzelf spreken:
http://stopracisme21sep.wordpress.com/2013/09/21/blood-and-honour-leden-op-protest-pvv/.

We staan nu voor de opdracht de komende herfst heet te laten worden. Plannen voor veel meer protesten zijn in de maak. U zult nog van ons horen. Doe mee!

Reacties zijn gesloten.